недеља, 3. јул 2016.

Osnovne postavke pravilne ishrane


Tokom detinjstva i adolescencije, u doba kada telo prolazi kroz brojne promene i intenzivno raste i razvija se, pravilna ishrana, kao i adekvatan unos hranljivih materija (nutrijenata) su posebno važni. U ovom razdoblju je potrebno pažljivo planirati ishranu kako bi ona zadovoljila sve potrebe organizma u razvoju, ali i kako bi se pravilno oblikovale navike u ishrani.
                           
                           

    Sedam bitnih smernica za zdrav način života 


1. Za doručak biram kvalitetne namirnice 


-Doručak je prvi i najvažniji dnevni obrok. Nakon cele noći bez hrane, doručak je neophodan kako bi napunio tvoj "rezervoar" i obezbediio energiju za napore koji te očekuju. Istraživanja su pokazala da deca koja doručkuju imaju bolju koncentraciju u školi i postižu bolje rezultate. Dobar izbor za doručak su: žitarice sa voćem i delimično obranim mlekom, hleb od integralnih žitarica sa medom, jogurt sa voćem.

2. Biram žitarice sa celim zrnom


-Važno je jesti žitarice jer one sadrže ugljene hidrate koji ti daju energiju, ali i brojne vitamine, minerale, kao i dijetna vlakna. Potrudi se da jedeš hleb, testeninu i druge proizvode od žitarica sa celim zrnom. 


3. Svaki dan jedem ...




-Dnevno treba uneti bar dve porcije voća i tri porcije povrća. Jedan od načina da budeš u skladu sa preporukama je da jedeš povrće u okviru svakog glavnog obroka (doručak, ručak i večera), kao i da za svaki medjuobrok jedeš voće.

-Naprimer jedna porcija može biti: jedna jabuka, dve kajsije, časa prirodnog voćnog soka, jedan paradajz, činija zelene sate ili tanjir supe od povrća.


4. Svaki dan se krećem barem 1h


- Imaj na umu da fižička aktivnost pomaže boljem radu srca, daje ti energiju i pomaže da se osećaš i izgledaš bolje. Šetaj brzim hodom, trči ili vozi bicikl sa drugarima. Ne zaboravi na zagrevanje pre svake fizičke aktivnosti, jer se na taj način umanjuje opasnost od povreda. Sport ima povoljan uticaj na zdravlje ali i na izgradnju naše ličnosti, na timski duh i razvoj prijateljstva.


5. Redovno pijem 8 čaša tečnosti dnevno



-Preporučljivo je uneti u proseku 1,5 litara tečnosti dnevno. U slučaju povišene spoljne temperature, pojačanog znojenja i fizičke aktivnosti, neophodno je popiti i više.




5 коментара: